7 aprilie Ziua Mondiala a Sănătăţii

După cum se ştie, pentru o dezvoltare armonioasă şi sigură a populaţiei oricărei ţări este foarte importantă protejarea sănătăţii fiecărui cetăţean. Sănătatea înseamnă lipsa bolilor dar şi o stare fizică, morală şi socială viguroasă, care permite dezvoltarea tuturor celorlalte domenii de funcţionare.
În anul 1948 prima Adunare Mondială a Sănătăţii a decis instituirea unei zile mondiale dedicate sănătăţii. Începând cu anul 1950 în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv.
Această dată marchează începutul activităţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În prezent are 192 de membri, printre care şi România. Scopul organizaţiei este sprijinirea acţiunilor privind îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, prin schimburi de informaţii, acordarea de sprijin tehnic, campanii pe scară mondială pentru combaterea anumitor boli, cum ar fi: malaria, tuberculoza, lepra, bolile tropicale, etc.
În săptămâna 07 – 11 Aprilie 2010 se organizează pe întreg globul „1000 evenimente în 1000 de orase”.

Obiectivele campaniei sunt:

  • 1000 oraşe = deschiderea spaţiilor publice (parcuri, săli de spectacole, primării, etc.) pentru acţiuni ce promovează sănătatea individuală sau colectivă (prezentări ale unor subiecte medicale de interes general, închiderea unor segmente de străzi pentru circulaţia auto, etc.).
  • 1000 de evenimente = strângerea a 1000 de relatări despre acţiunile unor persoane cu impact pozitiv semnificativ asupra sănătăţi concitadinilor lor.

Intregul personal medical are datoria de a onora aceasta aniversare printr-o activitate cu o înaltă ţinută profesională şi morală.Comments are closed.