25 aprilie 2013
Comunicare directă către profesioniştii din domeniul sănătăţii – Noi restricţii importante privind utilizarea ranelatului de stronţiu (Osseor/Protelos), ca urmare a apariţiei de noi date care arată creşterea riscului de infarct miocardic
Stimate profesionist din domeniul sănătăţii,
Prin această comunicare vă aducem la cunoştinţă informaţii referitoare la restrângerea indicaţiilor şi introducerea de noi contraindicaţii şi atenţionări pentru ranelatul de stronţiu (Osseor/Protelos).
Aceste măsuri au drept scop reducerea riscului de apariţie a evenimentelor adverse cardiace evidenţiate în urma unei recente analize de rutină privind siguranţa la pacienţii care utilizează medicamentul Osseor/Protelos.
În următoarele luni, Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) urmează să efectueze o evaluare completă a beneficiilor şi riscurilor medicamentului Osseor/Protelos în indicaţiile aprobate, orice concluzii ulterioare ale acestei evaluări urmând a vă fi comunicate după caz.
Rezumat
Această scrisoare este trimisă de comun acord cu Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Informaţii suplimentare privind siguranţa
O analiză recentă a tuturor datelor disponibile privind siguranţa în ceea ce priveşte ranelatul de stronţiu a adus în discuţie siguranţa cardiovasculară a acestuia, dincolo de riscul deja recunoscut de tromboembolism venos. În cadrul unei analize a datelor provenite din studiile controlate randomizate s-a identificat un risc crescut de apariţie a tulburărilor cardiace grave, inclusiv infarct miocardic (IM), fără observarea unui risc de mortalitate. Această concluzie se bazează cu precădere pe datele din totalul studiilor controlate cu placebo efectuate la paciente cu osteoporoză postmenopauză (3803 de paciente tratate cu ranelat de stronţiu, corespunzător la 11270 pacient-ani, şi 3769 de paciente cărora li s-a administrat placebo, corespunzător la 11250 pacient-ani). În acest set de date, la pacienţii trataţi cu ranelat de stronţiu s-a observat o creştere semnificativă a riscului de infarct miocardic, comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (1,7%, comparativ cu 1,1%), cu un risc relativ de 1,6 (95% IÎ = [1,07; 2,38]). Mai mult, în asociere cu ranelatul de stronţiu s-a observat un dezechilibru al evenimentelor cardiace mai grave, inclusiv infarct miocardic, atât într-un studiu efectuat la bărbaţi cu osteoporoză, cât şi într-un studiu care viza osteoartrite. În plus, există şi o posibilă justificare mecanică în ceea ce priveşte creşterea riscului de tulburări cardiace grave, inclusiv infarct miocardic, care se bazează pe potenţialul trombotic al ranelatului de stronţiu.
Pentru reducerea la minimum a riscului de IM, informaţiile despre medicament au fost consolidate conform detaliilor de mai sus, inclusiv cu restrângerea indicaţiilor şi introducerea de noi contraindicaţii şi atenţionări, şi cu recomandarea către medicii prescriptori de a-şi baza decizia de prescriere a ranelatului de stronţiu pe o evaluare individuală a riscului global al pacienţilor.
Apel la raportarea reacţiilor adverse
Orice reacţie adversă suspectată, asociată cu utilizarea medicamentului Osseor/Protelos, trebuie raportată către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (www.anm.ro), în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, prin intermediul „Fişei pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente”, disponibilă pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (www.anm.ro), la secţiunea Medicamente de uz uman/Raportează o reacţie adversă,
sau prin fax către:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Centrul Naţional de Farmacovigilenţă
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, Sector 1,
011478 Bucureşti, România
Fax: +40 213 163 497
Reacţiile adverse pot fi raportate şi către reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), respectiv compania SERVIER PHARMA SRL, la următoarele date de contact:
SERVIER PHARMA SRL
S-Park
Str. Tipografilor nr. 11-15, corp A1, etaj 3, Sector 1, Bucureşti
România
Tel: 021 528 52 84
Fax: 021 529 58 09
E-mail: servier.pv@ro.netgrs.com
Datele de contact ale companiei
Pentru întrebări sau informaţii suplimentare referitoare la această comunicare, vă rugăm să contactaţi Departamentul de Informaţii Medicale al companiei SERVIER PHARMA SRL:
SERVIER PHARMA SRL
S-Park
Str. Tipografilor nr. 11-15, corp A1, etaj 3, Sector 1, Bucureşti
România
Tel: 021 528 52 80
Fax: 021 528 52 81
Anexă: punctele relevante ale informaţiilor despre medicament care au fost revizuite (modificările sunt evidenţiate în textul subliniat)
4.1 Indicaţii terapeutice
Tratamentul osteoporozei severe la femei după menopauză cu risc mare de fracturi, pentru a reduce riscul de fracturi vertebrale şi de şold (vezi pct. 5.1).
Tratamentul osteoporozei severe la bărbaţi adulţi cu risc crescut de fracturi (vezi pct. 5.1).
Decizia de a prescrie ranelat de stronţiu trebuie bazată pe evaluarea individuală a riscului global al pacienţilor (vezi pct. 4.3 şi 4.4).
4.2 Doze şi mod de administrare
[…]
Tratamentul trebuie iniţiat numai de către un medic cu experienţă în tratarea osteoporozei.
4.3 Contraindicaţii
Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.
Evenimente tromboembolice venoase (TEV) actuale sau în antecedente, inclusiv tromboză venoasă profundă şi embolie pulmonară.
Imobilizare temporară sau permanentă din cauza, de exemplu, recuperării după o intervenţie chirurgicală, sau repausului prelungit la pat.
Boală cardiacă ischemică, boală arterială periferică şi/sau boală cerebrovasculară documentate, prezente sau în antecedente.
Hipertensiune arterială necontrolată.
4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
[…]
Evenimente cardiace ischemice
În totalul studiilor randomizate controlate cu placebo, efectuate la paciente cu osteoporoză postmenopauză, s-a observat o creştere semnificativă a infarctului miocardic la pacientele tratate cu ranelat de stronţiu, comparativ cu placebo (vezi pct. 4.8).
Înainte de începerea tratamentului şi apoi la intervale regulate, pacienţii trebuie evaluaţi din punct de vedere al riscului cardiovascular.
Pacienţii cu factori de risc semnificativi pentru apariţia evenimentelor cardiovasculare (de exemplu, hipertensiune arterială, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat) trebuie trataţi cu ranelat de stronţiu numai după o evaluare atentă (vezi pct. 4.3 şi 4.8).
Tratamentul trebuie oprit dacă pacientul dezvoltă boală cardiacă ischemică, boală arterială periferică, boală cerebrovasculară sau dacă hipertensiunea arterială este necontrolată (vezi pct. 4.3).
4.8 Reacţii adverse
[…]
În totalul studiilor randomizate controlate cu placebo, efectuate la paciente cu osteoporoză postmenopauză, s-a observat o creştere semnificativă a infarctului miocardic la pacientele tratate cu ranelat de stronţiu, comparativ cu placebo (1,7%, comparativ cu 1,1%), cu un risc relativ de 1,6 (95% IÎ = [1,07; 2,38]).
Lista tabelară a reacţiilor adverse
Următoarele reacţii adverse au fost raportate pentru ranelatul de stronţiu în cadrul studiilor clinice şi/sau în urma utilizării după punerea pe piaţă a medicamentului.
În studiile de fază III, reacţiile adverse considerate ca fiind posibil datorate tratamentului cu ranelat de stronţiu sunt enumerate mai jos folosind următoarea clasificare (frecvenţele, comparativ cu placebo): foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100, <1/10); mai puţin frecvente (≥1/1000, <1/100); rare (≥1/10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000); cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Clasificare pe aparate, sisteme şi organe
Categorie de frecvenţă
Reacţie adversă |
Procentul pacienţilor care au prezentat reacţii adverse |
|
Tratament |
||
Ranelat de |
Placebo |
|
Tulburări psihice
Cu frecvenţă necunoscută:a Stare confuzională Insomnie |
– – |
– – |
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente: Cefalee Tulburări ale stării de conştienţă Pierderea memoriei Mai puţin frecvente: Convulsii Cu frecvenţă necunoscută:a Parestezie Ameţeli Vertij |
3,3% 2,6% 2,5%
0,4%
– – – |
2,7% 2,1% 2,0%
0,1%
– – – |
Tulburări cardiace
Frecvented : Infarct miocardic |
1,7% |
1,1% |
Tulburări vasculare
Frecvente: Tromboembolism venos |
2,7% |
1,9% |
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Cu frecvenţă necunoscută:a Hiperreactivitate bronşică |
– |
– |
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: Greaţă Diaree Scaune moi Cu frecvenţă necunoscută:a Vărsături Durere abdominală Iritaţia mucoasei bucale (stomatită şi/sau ulceraţie bucală) Reflux gastro-esofagian Dispepsie Constipaţie Flatulenţă Xerostomie |
7,1% 7,0% 1,0%
– – – – – – –
|
4,6% 5,0% 0,2%
– – – – – – –
|
Tulburări hepatobiliare
Cu frecvenţă necunoscută:a Creştere a transaminazelor serice (asociată cu reacţii cutanate de hipersensibilitate) Hepatită |
–
– |
–
– |
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Frecvente: Dermatită Eczemă Rare: DRESS (vezi pct. 4.4) Foarte rare: Reacţii adverse cutanate severe (RACS): sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxicăc (vezi pct. 4.4) Cu frecvenţă necunoscută:a Reacţii cutanate de hipersensibilitate (erupţie cutanată tranzitorie, prurit, urticarie, angioedem) Alopecie |
2,3% 1,8%
–
–
–
– |
2,0% 1,4%
–
–
–
– |
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Cu frecvenţă necunoscută:a Durere musculo-scheletică (spasm muscular, mialgie, durere osoasă, artralgie şi durere la nivelul extremităţilor) |
– |
– |
Tulburări generale şi la nivelul locului de administare
Cu frecvenţă necunoscută:a Edem periferic Pirexie (asociată cu reacţii cutanate de hipersensibilitate) Stare generală de rău |
–
– |
–
– |
Tulburări hematologice şi limfatice
Cu frecvenţă necunoscută:a Insuficienţă a măduvei osoase Eozinofilie (asociată cu reacţii cutanate de hipersensibilitate) Limfadenopatie (asociată cu reacţii cutanate de hipersensibilitate) |
– – – |
– – – |
Investigaţii diagnostice
Frecvente: Creştere a valorilor creatin-fosfokinazei (CPK) sanguine b |
1,4% |
0,6% |
a Experienţa după punerea pe piaţă a medicamentului
b Valori ale fracţiunii musculo-scheletice > 3 ori faţă de limita superioară a valorilor normale. În majoritatea cazurilor, aceste valori s-au normalizat spontan, fără modificarea tratamentului.
c Raportate cu frecvenţă rară în ţările asiatice
d În totalul studiilor controlate cu placebo efectuate la paciente cu osteoporoză postmenopauză, paciente tratate cu ranelat de stronţiu (N=3803), comparativ cu placebo (N=3769)