Septembrie 2014
▼Motilium 10mg comprimate filmate (domperidonă): noi recomandări pentru reducerea riscurilor cardiace
Stimate Profesionist din domeniul sănătăţii,
Compania S.C.Terapia S.A, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentul Motilium 10 mg comprimate filmate, doreşte să vă informeze cu privire la noile recomandări pentru reducerea riscurilor cardiace prezentate de medicamentele care conţin domperidonă, rezultate în urma recentei reevaluări a beneficiilor şi riscurilor acestora.
Rezumat
10 mg până la de trei ori pe zi, cu o doză maximă de 30 mg pe zi.
Prezenta comunicare este transmisă de comun acord cu Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Informaţii suplimentare
Medicamentele care conţin domperidonă au fost autorizate prin procedură naţională în mai multe state membre UE, începând din anii 1970, în România găsindu-se sub denumirile comerciale de Motilium 10 mg comprimate filmate şi Oroperidys 10 mg comprimate orodispersabile. Indicaţiile terapeutice variază uşor între diversele state membre UE.
Riscurile cardiace asociate administrării medicamentelor care conţin domperidonă sunt monitorizate de câţiva ani la nivel naţional şi al UE. Informaţiile despre medicament privitoare la medicamentele care conţin domperidonă au fost actualizate în ultimii ani, astfel încât să reflecte riscul de prelungire a intervalului QTc şi de aritmie ventriculară gravă.
De atunci, s-au raportat în continuare cazuri noi de apariţie a reacţiilor adverse cardiace grave asociate cu utilizarea medicamentului domperidonă, ceea ce a determinat iniţierea de către autoritatea competentă în domeniul medicamentului din Belgia a unei reevaluări la nivel european a riscurilor cardiace în raport cu beneficiile, pentru a stabili oportunitatea menţinerii, modificării, suspendării sau retragerii autorizaţiilor de punere pe piaţă pe teritoriul UE pentru medicamentele care conţin domperidonă.
Această reevaluare a confirmat riscul de apariţie a reacţiilor adverse cardiace grave asociate cu utilizarea medicamentului domperidonă, inclusiv prelungirea intervalului QTc, torsada vârfurilor, aritmie ventriculară gravă şi moarte cardiacă subită. Studiile epidemiologice au arătat că administrarea medicamentului domperidonă se asociază cu un risc crescut de apariţie a aritmiilor ventriculare grave sau moarte subită de cauză cardiacă. S-a observat un risc crescut la pacienţii cu vârste peste 60 de ani, la cei care utilizează doze zilnice mai mari de 30 mg şi la cei care iau concomitent şi alte medicamente care prelungesc intervalul QT sau inhibitori CYP3A4.
Pe baza datelor existente, se consideră că eficacitatea domperidonei este susţinută în ceea ce priveşte reducerea simptomelor de greaţă şi vărsături în timp ce pentru alte indicaţii dovezile existente privind eficacitatea domperidonei sunt extrem de limitate.
În general, raportul beneficiu/risc al domperidonei rămâne pozitiv numai pentru formele farmaceutice cu administrare orală (formele farmaceutice solide cu administrare orală în concentraţie de 10 mg si 5 mg) şi supozitoarele pentru adulţi (30 mg)..
S-a concluzionat că îmbunătăţirea raportului beneficiu/risc, impune adoptarea de măsuri de reducere a riscului, inclusiv restrângerea indicaţiilor terapeutice, utilizarea de doze mai mici, reducerea duratei de tratament, adăugarea de contraindicaţii, atenţionări suplimentare şi precauţii.
In plus, pentru o corectă măsurare şi administrare a dozelor la copii, suspensiile orale trebuie administrate cu ajutorul unei seringi orale adaptate şi gradate.
Informaţiile despre medicamentul Motilium se vor actualiza astfel încât să reflecte aceste date.
Apel la raportarea de reacţii adverse
Este important să raportaţi apariția oricăror reacţii adverse suspectate, asociate cu administrarea medicamentului Motilium, către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale-ANMDM (www.anm.ro), în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, prin intermediul “Fişei pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente”, disponibilă pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale secţiunea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale/Medicamente de uz uman/Raportează o reacţie adversă, trimisă către:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Centrul Naţional de Farmacovigilenţă
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
011478 – Bucureşti
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Totodată, reacţiile adverse suspectate se pot raporta şi către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, compania Terapia S.A. la următoarele date de contact:
S.C. TERAPIA S.A.
Str. Fabricii nr.124,
400632 – Cluj-Napoca,
Telefon: +40-264-501.502
Fax: +40-264-415.097
E-mail: info.romania@ranbaxy.com
▼Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informaţii referitoare la siguranţă. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţii adverse suspectate.
Coordonatele de contact ale reprezentanţei locale a Deţinătorului de autorizaţie de punere pe piaţă
Dacă aveţi întrebări cu privire la această comunicare sau la utilizarea medicamentului Motilium în condiţii de siguranţă şi eficacitate, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a companiei Terapia S.A. la următoarele date de contact:
S.C.TERAPIA S.A.
Str. Fabricii nr.124,
400632 – Cluj-Napoca,
Telefon: +40-264-501.144
Fax: +40-264-501.122
E-mail: Medinfoeurope@ranbaxy.com
Cu respect,
Dr. Victoria Bodea
Șef Departament
Persoana Responsabilă cu Farmacovigilența în Europa