Stimaţi colegi,
Dorim să vă aducem la cunoştinţă activitatea Centrului de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Misiunea centrului constă în promovarea utilizării raţionale şi eficiente a medicamentelor prin furnizarea gratuită de informaţii ştiinţifice şi obiective despre medicamentele autorizate. Profesioniştii din domeniul sănătăţii pot adresa întrebări centrului prin e-mail sau la rubrica Adresează o întrebare, întrebări referitoare la probleme legate de terapia medicamentoasă (eficacitate terapeutică comparativă, biodisponibilitate, reacţii adverse, interacţiuni medicamentoase, utilizarea medicamentelor şi ajustarea dozelor la pacienţi cu particlarităţi fiziopatologice, compatibilitatea şi stabilitatea amestecurilor medicamentoase pentru administrarea parenterală).
Prin serviciile oferite, CCIM doreşte să vină în sprijinul profesioniştilor din domeniul sănătăţii în scopul optimizării terapiei, contribuind astfel la îmbunatăţirea calităţii asistenţei medicale acordate pacienţilor.
Colectivul CCIM este constituit din farmacişti şi cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, specialişti în farmacologie şi chimia medicamentului, ce vor răspunde la întrebările adresate de profesioniştii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi medicali).
Beneficiind de surse de documentare cu informaţii de ultimă oră din domeniul medical, de o bază materială modernă care permite accesul rapid la informaţie şi de mijloace de comunicare eficiente, personalul CCIM va răspunde promt întrebărilor adresate centrului.
Un rol secundar al centrului este acela de a disemina în rândul personalului medical informaţii actuale din domeniul farmacoterapiei şi farmacovigilenţei, pe măsură ce aceste informaţii devin disponibile în literatura de specialitate. Echipa CCIM elaborează trimestrial Buletinul de Farmacovigilenţă şi bilunar Flash-urile informative.
Vă trimitem în cadrul acestui e-mail Flash-ul informativ din această săptămână. Dacă aceste informaţii sunt de interes pentru dumneavoastră, vi le putem pune la dispoziţie în continuare; pentru a le trimite şi colegilor dumneavoastră, va rugăm să ne facilitaţi accesul la adresele electronice ale acestora.
Ediţiile anterioare ale acestor materiale informative le puteţi găsi pe site-ul CCIM www.cim.umfcluj.ro la Flash-uri informative şi Buletinul de Farmacovigilenţă.
Puteţi afla informaţii despre reacţiile adverse ale medicamentelor consultând Catalogul cu reacţii adverse de pe site-ul CCIM www.cim.umfcluj.ro.
Pacienţii pot semnala apariţia unor manifestări neplăcute apărute după administrarea unui medicament la rubrica Raportează un efect advers! de pe site-ul CCIM www.cim.umfcluj.ro.
Aşteptăm răspunsul dumneavoastră cu privire la interesul asupra acestor materiale cât şi adresele de contact ale membrilor colegiului judeţean.
Vă mulţumim!
CCIM informează:
Nr.13 – 6 Decembrie 2010
Incidenţă crescută a alergiei la amoxicilină în rândul copiilor în comparaţie cu adulţii
Un studiu prezentat în cadrul Adunării Ştiinţifice Anuale din 2010 a Colegiului American de Alergii, Astm Bronşic şi Imunologie (ACAAI) a pus în evidenţă sensibilitatea crescută a copiilor la amoxicilină, în comparaţie cu adulţii.
Autorii studiului au evaluat prin testare cutanată alergologică incidenţa alergiei la penicilină şi amoxicilină în rândul a 778 de subiecţi. La 90% dintre aceştia testul alergologic la penicilină a fost negativ, la 9% testul a fost pozitiv, iar la 1% dintre subiecţi rezultatul testului a fost inconcludent. Subiecţii cu rezultat pozitiv al testului alergologic la penicilină au fost testaţi şi pentru determinarea alergiei la amoxicilină. Dintre aceştia, 34% dintre copii şi doar 14% dintre adulţi au prezentat un rezultat pozitiv la testul sensibilităţii la amoxicilină. De asemenea, subiecţii care au prezentat rezultat negativ în cadrul testului alergologic la penicilină au fost testaţi pentru a se stabili sensibilitatea la amoxicilină. Dintre subiecţii care au prezentat un rezultat pozitiv doar la amoxicilină, 16% au fost copii şi doar 3% au fost adulţi.
Autorii studiului au notat faptul că testarea cutanată alergologică pentru penicilină este o metodă eficace de determinare a alergiei la acest medicament şi că includerea amoxicilinei în cadrul testelor alergologice poate avea beneficii în special în determinarea alergiilor la copii. Acest fapt este important deoarece în prezent amoxicilina este prescrisă copiilor mult mai mult decât penicilina. Autorii studiului au subliniat de asemenea importanţa unor studii prospective adiţionale care să evalueze sensibilitatea copiilor la penicilină şi amoxicilină. Combinaţia ezetimib-simvastatin scade incidenţa evenimentelor aterosclerotice şi vasculare la pacienţii cu afecţiuni renale
Rezultatele finale ale studiului SHARP (Study of Heart and Renal Protection) arată că asocierea a două medicamente hipocolesterolemiante ezetimib şi simvastatin (denumire comercială Inegy®) reduce semnificativ riscul de producere a evenimentelor aterosclerotice şi vasculare majore.
În cadrul studiului SHARP au fost incluşi 9438 de pacienţi fără istoric medical de infarct miocardic sau revascularizare coronariană, cu afecţiuni renale cronice. Pacienţii incluşi în studiu fie urmau un tratament de dializă, fie aveau nivele ale creatininei mai mari sau egale cu 1,7mg/dl pentru barbati şi 1,5mg/dl pentru femei.
Pacienţii au primit fie combinaţia investigată, fie un mediament placebo iar 1000 de pacienţi au primit monoterapie doar cu simvastatin. După un an, pacienţii trataţi doar cu simvastatin au fost re-randomizaţi pentru a primi fie un medicament placebo fie combinaţia simvastatin-ezetimib. Pacienţii au fost urmăriţi pe o perioadă de 4,9 ani.
Evenimentele aterosclerotice investigate au inclus infarctul miocardic non-fatal, moartea cadiacă de cauză coronariană, revascularizarea şi accidentul vascular cerebral ischemic. Eveniment vascular major a fost considerat accidentul vascular cerebral hemoragic.
În urma evaluării rezultatelor studiului, a reieşit o scădere cu 17% a riscului producerii de evenimente majore aterosclerotice şi vasculare în rândul grupului tratat cu ezetimib şi simvastatin, în comparaţie cu grupul tratat cu medicamentul placebo.
Alte studii care au evaluat beneficiile medicaţiei hipocolesterolemiante la pacienţii cu afecţiuni renale cronice sunt:
– studiul 4D (Deutsche Diabetes Dialyse Studie) care a pus de asemenea în evidenţă reducerea evenimentelor cardiovasculare în urma tratamentului cu simvastatin
– studiul AURORA (A Study to Evaluate the Use of Rosuvastatin in Subjects on Regular Hemodialysis: An Assessment of Survival and Cardiovascular Events) în urma căruia nu s-au observat beneficii ale scăderii nivelelor de colesterol la pacienţii cu afecţiuni renale cronice.
Deşi studiul SHARP răspunde la multe întrebări ale specialiştilor în legătură cu terapia hipocolesterolemiantă în cazul pacienţilor cu afecţiuni renale cronice, acest studiu nu a putut pune în evidenţă siguranţa acestei combinaţii, aspect pentru care vor fi necesare studii adiţionale.
Articolul original: SHARP Collaborative Group. Study of Heart and Renal Protection (SHARP): Randomized trial to assess the effects of lowering low-density lipoprotein cholesterol among 9438 patients with chronic kidney disease. Am Heart J 2010; Disponibil la adresa: http://www.ahjonline.com/
FDA (Food and Drug Administration) aprobă combinaţia saxagliptin/metformin pentru tratamentul diabetului zaharat de tip II
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat în luna noiembrie prima şi singura combinaţie care conţine saxagliptin şi metformin cu eliberare prelungită (Kombiglyze XR) sub formă de comprimate, utilizată pentru a îmbunătăţi controlul glicemic la adulţii cu diabet zaharat de tip II.
Combinaţia celor două substanţe medicamentoase într-un singur produs poate îmbunătăţi controlul glicemiei, incluzând nivelul hemoglobinei glicozilate, glicemia a jeun şi glicemia postprandială; datorită formulării şi administrării unice zilnice, produsul creşte complianţa la tratament.
Prin alăturarea unor mecanisme de acţiune complementare, ale inhibitorilor de dipeptidil-peptidază-4 (saxagliptin) şi biguanidelor (metformin), combinaţia terapeutică se adresează tuturor celor 3 tulburări prezente în diabetul zaharat de tip II: creşte secreţia de insulină într-o manieră glucozo-dependentă, suprimă gluconeogeneza hepatică şi ameliorează sensibilitatea la insulină.
Combinaţia saxagliptin şi metformin XR este disponibilă în concentraţiile: 5 mg/500 mg, 5 mg/1000 mg şi 2,5 mg/1000 mg. Doza iniţială trebuie individualizată în funcţie de regimul terapeutic al fiecărui pacient şi administrată la masa de seară, cu titrarea gradată a dozei pentru a reduce evenimentele adverse gastrointestinale; doza maximă este de 5 mg/2000 mg.
Aprobarea de către FDA s-a bazat pe informaţiile furnizate de către 2 studii clinice de fază 3 (ce au inclus 1306, respectiv 743 pacienţi), de tip dublu-orb, randomizate, cu o durată de 24 săptămâni fiecare, studii ce au evaluat administrarea saxagliptinului si metforminului IR (cu eliberare imediată) sub formă de comprimate separate, în comparaţie cu administrarea doar a metforminului IR; combinaţia terapeutică a prezentat avantaje semnificative în controlul glicemiei.
Reacţiile adverse ce apar mai frecvent la pacientii cu terapie combinată (saxagliptin/metformin IR) decât la cei cu terapie doar cu metformin includ hipoglicemie, cefalee şi nazofaringită. Reacţiile adverse specifice pentru metformin sunt greaţă, vomă, diaree, iar pentru saxagliptin sunt infecţii ale tractului respirator, infecţii ale tractului urinar şi cefalee.
Datorită riscului de acidoză lactică la utilizarea metforminului, pacienţii trebuie avertizaţi să evite consumul excesiv de alcool. Tratamentul cu saxagliptin şi metformin nu este recomandat în insuficienţa hepatică şi este contraindicat în
insuficienţa renală. Funcţia renală trebuie monitorizată inainte de iniţierea terapiei şi cel puţin anual ulterior; sunt recomandate evaluări mai frecvente pentru pacienţii cu risc de insuficienţă renală şi la vârstnici.
Co-administrarea inhibitorilor fracţiunii CYP3A4 a citocromului P450 creşte semnificativ concentraţiile de saxagliptin, necesitând limitarea dozei la 2,5 mg/1000 mg o dată pe zi. Tratamentul trebuie întrerupt temporar la pacienţii investigaţi radiologic cărora li se administrează substanţe de contrast iodate şi la pacienţii cu proceduri chirurgicale ce impun restricţie de alimente şi lichide.
Pentru informaţii obiective și gratuite despre medicamente, personalul Centrului vă stă la dispoziţie la adresa de e-mail cim@umfcluj.ro sau accesând rubrica „Adresează o întrebare” http://www.cim.umfcluj.ro