Departamentul Jurisdictie profesionala

Coordonator: Conf.univ.dr. Popa Marius Florentin – vicepresedinte

Atributii:

Judeca orice conflict ce tine de practica medicala, intre membrii sai sau intre acestia si terte persoane fizice sau juridice. Controleaza exercitiul ilegal al practricii medicale.

Solutionarea litigiilor si reclamatiilor de catre departamentul de jurisdictie al Colegiului Medicilor din Judetul Constanta:

I. Sesizarea departamentului se face prin:
– autosesizare atunci cand cazul este mediatizat de ziare, televiziune, radio etc;
– reclamatie depusa la dosar de catre persoana interesata;
– adrese de sesizare primite de la organe ale administratiei de stat sau alte organizatii publice.

II. Constituirea dosarului de catre un referent numit in cauza de conducerea Departamentului, care reprezinta Colegiul in raporturile cu partile interesate in speta. Consituirea dosarului nu este necesara in urmatoarele cazuri:
– cauza nu este de competenta Colegiului Medicilor din Judetul Constanta
– sesizari anonime
– sesizari provenite de la psihopati

III. Convocarea Comisiei de Disciplina care va judeca in fiecare caz in parte. Ca etapa premergatoare, dosarele vor fi analizate de catre conducerea Departamentului de Jurisdictie care va prezenta concluziile sale Biroului Colegiului Medicilor din Judetul Constanta. Acele cauze pentru a caror solutionare nu este necesara evaluarea Comisiei vor fi solutionate printr-o rezolutie a Biroului Consiliului Colegiului Medicilor din Judetul Constanta. Comisia va evalua cazul in sedinta care nu este publica. Daca se considera necesar, Comisia poate convoca persoana reclamata care, la randul sau, poate fi asistata de un consilier avand sau nu pregatire juridica.

IV. Comisia de Disciplina va delibera si va pronunta o hotarare in cazul respectiv. Decizia pronuntata in sedinta va fi redactata in cel mult 15 zile si va fi comunicata partilor. Decizia are autoritate de lucru judecat fata de parti daca nu este contestata in termen legal.

V. Contestarea hotararii poate fi facuta de: intimat, directiile sanitare, prefectura, parchet, Ministerul Sanatatii, Biroul Judetean sau National al Colegiului Medicilor, in termen de 30 de zile de la comunicare. Ea se depune la sediul Colegiului unde s-a facut judecata si va fi inmanata Consiliului National fiind evaluata de Comisia de Disciplina a Consiliului National al CMR.

Comisia de jurisdictie profesionala si litigii: